Якісне листя та температура впливають на рум’янець яблук
Рум’янець на яблуках утворюється за наявності цукрів. Своєю чергою, вуглеводні є продуктом фотосинтезу. Тому, чим фотосинтез інтенсивніший, тим виробництво цукрів, необхідних для утворення рум’янцю, буде більшим. Через це складно говорити про високу якість плодів, зокрема й добре забарвлених, якщо дерева не матимуть якісного листя.
Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написав Кшиштоф Возняк, представник компанії AgroFresh (Польща).
Фахівець зазначив, що фотосинтез гальмують плями парші на листі, ураження листя і пагонів борошнистою росою, пошкодження, спричинені шкідниками, наприклад, попелицями, а особливо — кліщами, павутинними й мікроскопічними.
«Найвища фотосинтетична активність спостерігається за температури +20…+25 °C. Температура, що вища за +30 °C, фотосинтетичну діяльність послаблює. Унаслідок цього дерева під час дихання споживають накопичені асиміляти, тому плоди їх отримують менше», – наголосив Кшиштоф Возняк.
Читайте також: Українські та польські садівники збільшують забарвлення яблук