Які сорти черешні найменше розтріскуються
Сорти черешні різняться між собою піддатливістю до розтріскування. Так, черешні з пружним м’якушем більш піддатливі до розтріскування, ніж м’які плоди.
Розтріскування також пов’язане з розміром плодів. Сорти з великими плодами більше наражаються на розтріскування, ніж дрібноплідні.
У пізніх сортів розтріскування спостерігається частіше, ніж у ранніх. Відбувається це передусім унаслідок атмосферних умов у період дозрівання черешні.
У липні, коли плоди пізніх сортів досягають збиральної стиглості, значно більше опадів, ніж у червні під час дозрівання ранніх сортів.
Стається також і так, що плоди тих самих сортів черешні у різних кліматичних регіонах демонструють різну вразливість до розтріскування.
Окрім цього, плоди черешні на молодих деревах розтріскуються менше, ніж на старших.
У вирощування вже запроваджено сорти, загалом мало піддатливих до розтріскування, утім цілковито стійких до цього виду уражень сортів іще нема.
Серед сортів, рекомендованих до вирощування й загалом мало схильних до розтріскування плодів, ‒ Ванда, Кордія, Регіна. До піддатливих на розтріскування належать Бурлат і Техлован, і без спеціалізованого захисту їх вирощування майже неможливе.
Додати коментар