Як зменшити втрати картоплі на зберіганні від фузаріозної гнилі
Деякі найбільш шкідливі форми фузаріозної гнилі можуть розвиватись під час зберігання картоплі.
Вони виникають у результаті зараження відкритих ран або вм’ятин, що утворилися під час збирання або транспортування.
Збудники фузаріозної гнилі легко проникають у бульби, уражені фітофторозом, звичайною і порошистою паршею та іншими хворобами, а також через ушкодження їх комахами й нематодами.
Обмежувальним фактором розвитку фузаріозних гнилей є заходи, спрямовані на пригнічення інших хвороб та шкідників: фітофторозу, альтернаріозу, парші звичайної, сріблястої та порошистої, дротяників, совок тощо.
Велике значення в підвищенні стійкості бульб до фузаріозної гнилі має збалансований режим живлення рослин картоплі під час вегетації.
Найбільшу кількість здорових бульб на зберіганні отримують за умови внесення під картоплю азоту й калію у співвідношенні 1:2,5.
Обережне поводження з бульбами під час збирання, зберігання та післязбиральної доробки, яке виключає можливість механічного пошкодження, значною мірою знижує втрати від фузаріозної гнилі.
Додати коментар