Овочі-Ягоди-Сад

Як оцінюють ураження борошнистою росою й антракнозом смородини й аґрусу

Як оцінюють ураження борошнистою росою й антракнозом смородини й аґрусу

У липні й серпні під час загального обліку борошнистої роси чорної смородини й аґрусу з 10 облікових кущів оглядають по 10 однорічних пагонів (загалом 100).

Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».

Інтенсивність ураження кущів оцінюють за шестибальною шкалою:

• 0 – ознак ураження немає;

• 0,1 – дуже слабкий наліт (окремі невеличкі плями міцелію гриба) на верхівках до 1% пагонів;

• 1 – уражено верхівки (перший – третій верхні листки) 1-10% пагонів;

• 2 – уражено 11-25% пагонів, при цьому поверхні першого – четвертого листків, їхніх жилок і черешків вкриті нальотом гриба;

• 3 – уражено 26-50% пагонів, поверхні першого – шостого листків і черешки з бурим нальотом;

• 4 – понад половина поверхні листкових пластинок першого – восьмого листків зі щільним бурим нальотом міцелію гриба, листки й пагони деформовані.

Загальний облік ураження чорної смородини й аґрусу збудником антракнозу провадять у липні – серпні, коли хвороба вже добре проявляється, але ще не призводить до масового опадання листків.

За детального обліку антракнозу чорної смородини й аґрусу інтенсивність ураження кущів оцінюють за шестибальною шкалою:

• 0 – ознак ураження немає;

• 0,1 – поодинокі, нечисленні некротичні плями у вигляді цяток на окремих частинах листка;

• 1 – розсіяні некрози у вигляді цяток приблизно до 10% площі листкової пластинки або ж поодинокі невеликі плями численних некрозів, що займають до 10% поверхні листка;

• 2 – на більшій частині листка розсіяні цяткові некрози, що нерідко зливаються у невеликі групові некротичні плями, які займають загалом 11-25% поверхні листка;

• 3 – численні некрози, що займають загалом 26-50% надземних органів;

• 4 – зів’яло понад 50% листків, більшість із яких передчасно опали.

Нагадаємо, спостереження з виявлення шкідників і хвороб у насадженнях чорної смородини, порічок й аґрусу обов’язкові один раз восени або навесні до розпускання листя і раз на два тижні від початку розпускання листя до технічної зрілості ягід.