Овочі-Ягоди-Сад

Як метеорологічні умови впливають на вміст вітаміну С у яблуках

Науковці Бахмутської дослідної станції розсадництва ІС НААН в ході досліджень  встановили вміст вітаміну С, у яблуках залежно від погодних умов вегетаційного періоду (квітень – вересень) 2016–2020 років.

Про результати дослідження розповіла Наталія Чигрин (Бахмутська дослідна станція розсадництва Інституту садівництва НААН), пише журнал «Садівництво по-українськи».

За її словами, мінімальний вміст вітаміну С у плодах досліджуваних сортів яблуні був у посушливому 2020 році (ГТК 04), зокрема:

  • Голден делішес – 4,93 мг/100 г;
  • Флоріна – 4,58; Ред чиф – 3,87;
  • Бені шогун – 4,22;
  • Чемпіон Рено – 4,93 мг/100 г.

Високі показники були у 2016 році (ГТК 08) у Голден делішес – 8,80 мг/100 г, Флоріна – 5,63, Ред чиф – 7,86, Бені шогун – 7,40, Чемпіон Рено – 8,10 мг/100 г.

Дослідження здійснювалося на насадженнях яблуні інтенсивного типу, закладених за схемою 5 × 1,5 м на підщепі М9 із краплинним зрошенням та утриманням міжрядь саду під задернінням багаторічними травами.

Ґрунт під насадженнями яблуні — чорнозем звичайний на лесоподібному суглинку, реакція ґрунтового середовища слаболужна (рН 7,48), уміст ґрунту:

  • гумус – 4,27%;
  • легкогідролізований азот – 125,4 мг/кг;
  • рухомий фосфор – 3,85 мг/100 г;
  • обмінний калій — 17,27 мг/100 г.

Нагадаємо, експорт яблук та груш з початку року скоротився майже на 8%.