Овочі-Ягоди-Сад

Ягідний сезон: половина врожаю втрачена, але виробники з брендом заробили

Ягідний сезон: половина врожаю втрачена, але виробники з брендом заробили

Сезон ягід 2025 року в Україні виявився складним: через заморозки та інші погодні ризики фермери втратили близько 50% врожаю. Водночас ті виробники, які зберегли урожай та мали ринки збуту, змогли заробити рекордно добре. 

Про це у своїй колонці на AgoTimes повідомила Ганна Луцько, консультантка з агрономічних питань.

За її словами, найбільші втрати були у Бориспільському районі Київщини – до 70% урожаю лохини загинуло ще взимку, а решту в липні знищив град. На Волині втрати ягід сягнули 80–90%, зокрема вимерзла навіть чорниця в лісі. У Львівській області холод пошкодив близько 20% насаджень, але гірські плантації врятували частину врожаю. Івано-Франківщина та Закарпаття зазнали мінімальних втрат, до 15%.

У Дніпропетровській області заморозки до -7°C знищили до 30% суниці садової. Малина затрималася в розвитку, і на момент збору вдалося зібрати лише половину врожаю середньостиглих сортів. Натомість у Черкаській області сезон пройшов майже без втрат.

Попри складний рік, ціни на ягоду стали найвищими за останні п’ять років і залишалися стабільними до кінця сезону. 

«Середня ціна на органічну лохину торгової марки BigBlue була вище 200 грн за кілограм. Зараз за кілограм якісної замороженої малини пропонують 4–4,5 євро, а органічної – 5–6,5 євро», – зазначила Луцько.

Вона також зауважила, що в Україні зростає споживання органічних ягід, що свідчить про підвищення екологічної свідомості та турботу населення про здоров’я.

Читайте також: На Волині від заморозків постраждала малина та лохина