Овочі - Ягоди - Сад

Вирощувати до 55 тонн/га солодкого перцю можна за допомогою саморобних агрегатів

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

У ФГ «Віталій» (Новомосковський район Дніпропетровської області) використовують саморобну техніку для вирощування овочів. Завдяки цьому оптимізують витрати й покращують режим вологості ґрунту.

Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» повідомив фермер Олексій Гуртовий.

Землі господарства розташовані на крутому південному схилі, тож коли випадають інтенсивні зливові дощі, високі гребні замулюються, що призводить до значного змивання ґрунту.

«Мій батько, засновник господарства, з огляду на особливості рельєфу наших полів змайстрував агрегат, що за одну операцію нарізає гребні висотою до 10 см і шириною 80 см, укладає крапельну стрічку та плівку, –– розповів Олексій Гуртовий. –– В одному відеоролику бачив, як відбувається підготовка ґрунту в Італії під овочеві культури. На полі працюють до 10 агрегатів одночасно, кожен виконує окрему технологічну операцію: дискування, культивацію, формування гряд, закладання крапельної стрічки, внесення добрив, укладання плівки, маркування, висаджування розсади. Ми виконуємо все це за декілька операцій».

Основний обробіток ґрунту під овочі у ФГ «Віталій» проводять навесні, оскільки осінній обробіток за зимовий період призводить до змивання поверхневого шару ґрунту до 15–20 см. Крім того, за такого підходу накопичується та утримується більше ґрунтової вологи. Раніше проводили 2–3 дискування, нині дискують один раз на глибину 15 см, далі йде поверхнева, неглибока культивація, щоб розбити грудки перед укладанням плівки.

«На початку третьої декади квітня ми тільки проводимо перший весняний обробіток, за якого подрібнені з осені рослинні рештки рівномірно загортаються в ґрунт, що позитивно впливає не тільки на структуру ґрунту, а й виступає запасом поживних речовин для ґрунтової біоти, –– уточнив Олексій Гуртовий. –– Ще одним аргументом весняного обробітку ґрунту є те, що гряди, розташовані поперек схилу, виступають своєрідним бар’єром, який зменшує поверхневий стік та спрямовує потоки води до польової дороги й далі в посадку та природну водойму».

У підсумку за останні роки в господарстві мінімізували затрати праці на обробіток ґрунту, за рахунок чого зменшили непродуктивні витрати вологи.

Читайте також: Озон дозволяє перевозити солодкий перець 14 днів

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями