Вирощування огірків збалансовує навантаження робітників
Вирощування огірків у відкритому ґрунті в Україні стало рідкістю, обсяги щороку зменшуються, адже процес трудомісткий, ризиковий, а прибутковість – низька. Окрім комерційної складової, у ФГ «Акант», що в Каховському районі Херсонської області, враховують соціальний аспект. Упродовж сезону робітники зайняті на виробництві у квітні-травні та серпні-листопаді. У червні й липні роботи менше, тож вирощування огірків дає змогу збалансувати навантаження.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Огірки в «Аканті» вирощують протягом 20 років. Площі під ними прив’язані до контрактів, у яких, крім обсягу, прописуються ціни і характеристики плодів.
«Вирощування овочів – це непросто. Це завжди виклик. Прискіпливо, щодня треба моніторити їхній стан щодо хвороб, наявності шкідників. На цибулевому полі агроном має з’являтися щодня, на огірковому — тричі на день», – сказав керівник ФГ «Акант» Віктор Помазнюк.
Наприклад, на огірках не використовують гербіциди, тож боротьба з бур’янами потребує більших витрат і зусиль. Щоб забезпечити кожному покупцю плоди замовленої фракції, в господарстві облаштовано сортувальну станцію. Але однієї станції ФГ «Акант» замало, працювати в сезон збирання доводиться по 16–17 год. Через це готують ще одну сортувальну станцію, завдяки якій сподіваються скоротити час роботи до 8–10 год на добу. Огірки найбільшої фракції (11+ см) відправляють за контрактом до компанії «Чумак», де їх ферментують, нарізають і далі постачають у мережу ресторанів «МакДональдз».
Цікавляться ґрунтовими каховськими огірками й представники консервних заводів. Зокрема, на початку січня пройшли перемовини з білоцерківським підприємством.
Довідка: ФГ «Акант» обробляє 1000 га землі, вирощує зернові та овочі. Під цибулю, томати та огірки відводять 250 га.
Читайте також: Огірки на соломі дають більш ранній урожай, ніж на ґрунті