Овочі-Ягоди-Сад

Виноградарство забезпечує 10-14 тис. робочих місць

Виноградарство забезпечує 10-14 тис. робочих місць

У сезон виноградарство забезпечує 10-14 тис. робочих місць. Ще 4,5 тис. людей працює у виноробстві.

Такі дані під час наради «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану» озвучила Алла Стоянова, директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА

Зокрема, вона зазначила, що виноградарство забезпечує від 5 до 7 тис. постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють майже 4,5 тис. людей.

70% загальної площі насаджень України знаходяться саме в Одеській області – 24 тис. га, з них 9 тис. га – столових сортів винограду і 14 тис. га – технічних сортів для виробництва вина.

Алла Стоянова зазначила, що на початку 2022 року в Україні було майже 180 виноробень, суттєва частка яких знаходилась саме на півдні: Миколаївська, Херсонська та наша Одеська області.

З початком війни українські винороби стикаються з серйозними викликами: як збирати врожай?, як виноград переробити?, в які пляшки розлити? Адже в Гостомелі знищено завод, який виробляв пляшки для більшості виноробень Одещині.

Читайте також: Названо дві основні проблеми виноградарства і виноробства