Вода з підвищеною лужністю шкідливо впливає на рослини і ґрунт
В умовах зрошення проблемою є підвищена лужність зрошувальних вод і ґрунтів.
Провідні плодові культури (яблуня, груша, черешня) найкраще себе почувають на ґрунтах зі слабкокислою реакцією ґрунтового розчину. Персик, слива, грецький горіх і абрикос краще вдаються на нейтральних і навіть слаболужних ґрунтах.
Нейтральній реакції водного розчину відповідає значення рН=7. Діапазон значень рН від 6,5 до 7,5 є близьким до нейтрального, зниження значення рН відповідає підкисленню, підвищення – підлуженню.
Зрошувальна вода І класу повинна мати значення рН менше за 7,5 на лужних ґрунтах, менше за 8 – на нейтральних (чорноземи) та менше ніж 8,2 – на кислих (переважно ґрунти опідзоленого ряду: сірі лісові, буроземно-підзолисті, темно-сірі опідзолені тощо).
Для води ІІ класу ці значення зростають відповідно до 8,5; 8,8 і 9. За значень понад 8,5 на лужних і понад 9 на нейтральних ґрунтах води для поливу непридатні.
Крім показника рН, небезпеку підлуження ґрунтів оцінюють також за показниками токсичної лужності (частка бікарбонат-іона НСО3-, що не пов’язана з кальцієм) і лужності від карбонат-іону СО32- (соди).
Варто зазначити, що сода – найбільш токсичний для рослин компонент, за вмісту СО32- понад 0,6 мекв/куб. дм вода для поливу чорноземних ґрунтів непридатна.
Довідка
За якістю вода для зрошення за впливом на ґрунти і їх родючість поділяється на три класи: І клас – придатна, ІІ клас – обмежено придатна, ІІІ клас – непридатна.
Зрошувальна вода І класу придатна для зрошення без обмежень. За її використання властивості ґрунтів істотно не погіршуються, а продуктивність рослин не обмежується якістю води.
Вода ІІ класу може погіршувати якість ґрунтів і, відповідно, знижувати врожайність сільгоспкультур, тому її можна використовувати за умови запобігання деградації ґрунтів і поліпшення якісного складу води.
Зрошувальна вода ІІІ класу без поліпшення якості непридатна для поливу. Вона зумовлює різке погіршення агрономічних якостей ґрунту внаслідок інтенсивного розвитку процесів засолення й осолонцювання.
Додати коментар