Овочі-Ягоди-Сад

Відходи зернопереробки підштовхнули «Терру» завести органічну теплицю

Відходи зернопереробки підштовхнули «Терру» завести органічну теплицю

Підприємство «Терра» з виробництва круп, каш миттєвого приготування, супів-пюре, в місті Первомайськ Харківської області для утилізації відходів зернопереробки: лузги від вівса, проса та інших культур збудувало котельню. Для утилізації зайвої потужності купили теплицю, де нелагодили виробництво органічних огірків і томатів.

Про це Олександр Ясинський, співвласник ПП «Органічна Теплиця» (ТМ «Терра») розповів у колонці на AgroTimes.

«Приблизно 15 років тому перед нами постала проблема утилізації відходів зернопереробки: лузги від вівса, проса та інших культур. Міські звалища вже не могли приймати значні обсяги лузги, а наші показники виробництва зростали. Одночасно з ними зростала і кількість відходів, до кількох сотень тонн на добу», – зазначив Олександр Ясинський.

Зрештою, 12 років тому встановили біокотельню, яка виробляє пар для виготовлення пластівців. Її потужність –– до 3 т пари на годину. Оскільки пари для виробництва було забагато, то ухвалили рішення придбати теплицю, яка б стала споживачем надлишкового тепла. 

Спочатку вирощували овочі для себе та друзів. Потім розширили та модернізували тепличне господарство. Провели сертифікацію. 

Тепличне виробництво у ПП «Органічна Теплиця» цілорічне, хоча в грудні й січні продукції для продажу практично немає, це період міжсезоння і вирощування розсади.
У сезон вирощують огірки і два види томатів: чері та коктейльний. За рік у цілому збирають 140–150 т органічних овочів. Рентабельність виробництва становить від 15 до 25% залежно від погодних умов.

Підприємство планує розширити площу закритого ґрунту під овочами до 6 га. 

Мають пропозиції додатково обробляти ще 30 га органічної площі. Для переробки продукції з відкритого ґрунту планують в майбутньому побудувати консервний завод.

Читайте також: Органічні виробники розширюють теплиці