Весняні заморозки до - 3°C призводять до масової загибелі квітів і зав’язі яблуні
У період весняних похолодань яблуня залишається однією з найвразливіших культур. Чим активніший розвиток бруньок, тим меншою стає їхня морозостійкість. За польовими спостереженнями, критична температура стрімко підвищується від фази «зимових бруньок» до моменту запліднення квітки.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
Найстійкішими виявилися зимові бруньки, які витримують між –11,9°C і –17,6°C. Але вже під час «розриву бруньки» межа стійкості зменшується до –7,5…–15,7°C, а на стадії «зеленого конуса» — до –5,6…–11,7°C.
Після цього ризики стрімко зростають. У фазі «миша́чих вушок» тканини пошкоджуються вже при –3,9…–7,9°C, а на стадії «виступаючих пучків» – при –2,8…–5,9°C.
Під час формування бутонів культура стає максимально чутливою:
- рожевий бутон — пошкодження при –2,7…–4,6°C;
- відкриття центральної квітки — при –2,3…–3,9°C;
- повне цвітіння — при –2,9…–4,7°C.
У період запліднення, коли зав’язь особливо вразлива, критичною стає навіть незначна від’ємна температура — лише –1,9…–3°C можуть призвести до загибелі майбутнього врожаю.
Фахівці радять садівникам уважно стежити за прогнозом погоди й бути готовими до оперативного захисту насаджень — від димових куполів і мікродощування до сучасних антифрост-систем. Навіть короткочасний «мінус» у період цвітіння може вартувати саду значної частини врожаю.
Читайте також: 2025-ий став роком неврожаю, але рекордних цін на ягоди і фрукти, – експерт