Вентиляція є головним елементом зберігання картоплі

Якщо картопля або цибуля були механічно пошкоджені після збирання, перше завдання – швидко просушити їх – це буде гарантією того, що вони будуть добре лежати у сховищі.
Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповів Олесь Капітанчук, керівник ТОВ «Толсма Текнік», що постачає в Україну обладнання для овочесховищ.
«Інший випадок, коли до сховища потрапила хвороба і почала провокувати гнилі, – зазначив він. – Якщо це поодинокі картоплини, якісна вентиляція видує з них вологу і припинить розповсюдження хвороби. Проти більш агресивних хвороб допоможе тільки швидке зниження температури, мінімізація вологи, а у деяких випадках лише невідкладний продаж – інакше картоплю не врятувати».
Основним елементом зберігання для картоплі є вентиляційна система, наголосив експерт. Вона має забезпечувати рівномірний продув продукту сумішшю повітря, яка створюється у камері тиску у певній пропорції з внутрішнього та зовнішнього повітря. Автоматика сама контролює ці пропорції завдяки впускному клапану у тій мірі, як сильно потрібно вплинути на продукт.
Читайте також: Експерт порадив, як правильно охолоджувати картоплю і цибулю