Вчені дослідили як впливає колір затінювальної сітки на смак томатів
Вчені з Езінского сільськогосподарського університету (М’янма), Університету Касецарт (Таїланд), INRA і CIRAD (Франція) дослідили вплив червоних та синіх затінювальних сіток і встановили, що під першими рослини вищі та мають більше листя та плоди з насиченим смаком, а під другими – швидше утворюють органи без збільшення врожайності.
Про це повідомляє FreshPlaza.Видання зазначає, що рослини здатні визначити якість, кількість і напрямок світла і використовують його, як сигнал для адаптації своїх морфологічних особливостей і зростання. Таким чином, відповідно до їх світлопропускання, кольорові сітки, використовувані для затінення рослин і захисту від шкідників, також можуть впливати на ріст і продуктивність рослин.
В експерименті томати вирощувалися під однаковими затінювальними сітками різного кольору і спостерігалися від висадки розсади до закінчення періоду збирання врожаю. Результати дослідження свідчать, що морфологічні ознаки, фізіологія органів та склад плодів в значній мірі залежали від кольору сітки.
Рослини під червоною сіткою були вище і з більшою поверхнею листя, а також з великим співвідношенням надземної маси до маси коренів. Збільшення співвідношення синього до червоного кольору стимулювало генеративное розвиток (утворення візуально помітних бутонів і цвітіння першої кисті). Збільшення співвідношення червоного до синього кольору підвищило вміст в томатах глюкози (на 17%) і фруктози (на 6%), а вміст лимонної і яблучної кислот знизилося відповідно на 5% і 4%, що підвищило співвідношення цукрів і кислот.
Висока кількість синього по відношенню до червоного світла обмежувало зростання органів і споживання світла рослинами знижувалося, незважаючи на більш високу ефективність фотосинтезу і невелике збільшення швидкості утворення нових органів. За словами вчених, низька кількість синього по відношенню до червоного світла підвищувало масу плодів до моменту збирання і, якщо навіть і не привело до значної набирання врожаю, йшло на користь якості врожаю, підвищуючи співвідношення цукрів до кислот.
Читайте також:Вчені хочуть визначити смак томата не руйнуйнуючи плід
Додати коментар