Вчена розповіла, як закладають сад хеномелесу
На думку Наталії Чигрин, директорка Бахмутська дослідна станція розсадництва Інституту садівництва НААН, айва японська, або хеномелес, є найперспективнішою малопоширеною садовою культурою. Її плоди якої можна використовувати для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування, прохолоджувальних напоїв тощо. Рослини айви японської практично не потребують зрошення, витримують морози –40 °С, майже не пошкоджуються шкідникамита хворобами.
Про це розповідає журнал «Садівництво по-українськи».
«Насадження айви японської закладають за схемою 3 × 1 з утриманням міжрядь саду під чорним паром за допомогою культивацій та дискування», – радить Наталія Чигрин.
За її словами, для отримання екологічно чистої продукції обприскування рослин фунгіцидами й пестицидами не проводять.
Ґрунт ділянки під багаторічними насадженнями хеномелесу — чорнозем звичайний на лесоподібному суглинку, реакція ґрунтового середовища (рН) слаболужна й становить у шарі 0–20 см — 7,30, далі знижується до 7,90 у шарі 40–60 см, середній уміст гумусу — 4,27%, легкогідролізованого азоту — 124,3 мг/кг, середній уміст рухомого фосфору й обмінного калію у шарі 0–60 см — 3,60 мг/100 г ґрунту та 25,55 мг/100 г ґрунту відповідно.
Читайте також: Айва японська може рости в умовах різко континентального клімату