Овочі-Ягоди-Сад

В ЄС зростає попит на українську заморожену ожину

В ЄС зростає попит на українську заморожену ожину

Із 2021 року в ЄС спостерігається різке зростання попиту на заморожені плоди ожини, розповів Олександр Ярещенко, заступник директора Інституту садівництва НААН України.

Про це повідомляє EastFruit.  

«В силу того, що ожина – нішева культура, є обмежений ринок. Але цей ринок останні роки з 2021 до 2023 року зріс на 50%. І тільки у 2024 році він знизився на 15%. Зацікавленість і запит на ожину на ринку є. Ціна на неї теж є», – сказав науковець.

За його словами, ринок замороженої ожини (IQF) зростає швидко і це зумовлено зростаючим попитом на здорові та зручні продукти харчування. Ці ягоди поєднують у собі смак, поживну цінність і зручність, що змінює споживчі вподобання в різних регіонах світу, включаючи Європейський Союз. Цей попит особливо помітний у таких секторах, як виробництво продуктів харчування, фармацевтика та косметика, де універсальність і корисні властивості цієї ягоди сприяють її популярності.

Зазначають, що ожина має скороплідність і доволі високу врожайність: до 25-30 т/га і більше. Крім цього чимало сортів ожини не мають серйозних проблем зі шкідниками та хворобами.

Як сказав експерт, збір першого «сигнального» врожаю ожини можливий вже на наступний рік після посадки, а в повне плодоношення плантація вступає з третього сезону. Використання плантації можливе протягом близько 15 років, сказав Олександр Ярещенко.

В Україні є доволі великий вибір сортів різних термінів дозрівання. Тільки у Держреєстрі їх зафіксовано 12. Поширені сорти ожини: Карака Блек, Натчез, Уошіта, Чачанска бестерна, Тріпл Кроун, Осадж, Вон.

Читайте також: Полуниця та ожина у тунелі стають економічно цікавішими