В ЄС росте попит на слабоалкогольні та безалкогольні вина
![В ЄС росте попит на слабоалкогольні та безалкогольні вина](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2024/04/bezalkogolne-vyno-744x440.jpg)
Сьогодні модно вживати менше алкоголю, особливо серед молоді. Експерти закликають європейських виноробів освоювати зростаючий ринок слабоалкогольних та безалкогольних вин. Це може стати ключем до зупинення негативної тенденції економіки. Майже половина світового споживання вина припадає на частку жителів ЄС, де 2023 року було випито 107 мільйонів гектолітрів. Але споживання вина скорочується вже багато років.
Про це повідомляє Euronews.
Відзначають, що з 2010 по 2020 рік споживання вина в ЄС зменшилося майже на чверть. Очікується, що показники продовжать знижуватися, хоч і повільними темпами.
На думку експертів, причинами цього є проблеми зі здоров’ям та зміна навичок споживання алкоголю. Так виникла ідея зі слабоалкогольними та безалкогольними напоями.
Минулого року Єврокомісія створила аналітичну групу для оцінки ситуації у винній промисловості.
Причиною стало «вирішення поточних проблем, з якими стикається виноробний сектор: екстремальні погодні умови, способи адаптації до зміни клімату та навколишнього середовища, а також зміна смаків споживачів», як пояснив Херардо Фортуна, журналіст Euronews, який висвітлює цю галузь.
За словами Фортуни, з урахуванням складної ситуації в міжнародній торгівлі скоротився експорт вина, а також знизилося внутрішнє споживання.
Тому аналітична група рекомендувала представникам галузі вивчити сегмент слабоалкогольних чи безалкогольних вин, які набирають популярності.
Ринковий потенціал європейських виробників зростатиме, оскільки розмір світового ринку безалкогольного вина збільшиться майже з 8 млрд євро до 14 млрд євро до кінця 2031 року.
Це означає, що щорічний темп зростання становитиме понад 10%. Найбільші ринки збуту – США, Канада, Австралія та Індія.
Читайте також: В ЄС розробляють правила для безалкогольного вина