Овочі-Ягоди-Сад

В ЄС погано продається крупна картопля

В ЄС погано продається крупна картопля

В Європі спека зменшила споживання картоплі. Крім того, коронавірус мав значний вплив на ринок, особливо на переробну промисловість. Великі калібри картоплі, призначені для громадського харчування продати складніше. 

Про це повідомляє FreshPlaza.
У Нідерландах продажі на початку літа були гарними, але із спекою із настанням спеки ситуація погіршилася. Переробні заводи сповільнюються, ф’ючерсний ринок в один момент повністю розвалився. Ціни знизилися. Прогнозували середній врожай, але через спеку він може виявитися меншим за середній показник останніх п’яти років.

У Німеччині власна пропозиція величезна і її більш ніж достатньо для задоволення попиту. Ціни на картоплю в цілому залишаються стабільними.

У Великобританії імпорт та експорт картоплі різко впали. Імпорт свіжої та переробленої картоплі в сезоні 2019/20 становив 1,03 млн. тонн, що на 10% нижче середнього за 3 роки та на 33% менше, ніж у минулому році. 

В країні було багато дощів, щодобре вплинуло на врожай, але також ускладнило його збирання. Високі температури в поєднанні з сильними опадами призвели до внутрішніх проблем із якістю

У Франції пропозиція картоплі перевищує попит. Очікують, що обсяги, які не використовуються промисловістю, збільшать пропозицію на свіжому ринку. Невизначеність щодо зберігання після припинення використання інгібітора паростків CIPC змусить виробників швидко продати свою продукцію.

У Австрії ціни на картоплю складають приблизно 10-12 Євро /100 кг для звичайних калібрів. Однак великі розміри дають лише від 5-8 Євро/100 кг. Через низькі ціни в останньому сегменті ринку виробники сподіваються знайти покупців у Румунії та Болгарії.

У Швейцарії споживання картоплі у першій половині 2020 року було найвищим за останні 12 років – 524 тис. тонн. За останні 6 місяців продажі зросли на 5,8%, хоча в останні роки тут спостерігався спад. 

Іспанія: ціни на прийнятному рівні; великі розміри страждають найбільше

Іспанський ринок картоплі пожвавився влітку з сезоном в Кастилії-Леон, головному регіоні виробництва країни, де врожай зараз у розпалі. Незважаючи на складну ситуацію, що характеризується зниженням продажів у сфері гостинності через поширення коронавірусу, ціни на промиту картоплю залишаються на прийнятному рівні та перевищують очікування галузі. Отже, інші регіони, які незабаром почнуть працювати, мають хороші перспективи.

В Іспанії зменшення продажів картоплі у сфері громадського харчування частково компенсуються збільшенням споживання домашніми господарствами. Ціни на якісну миту картоплю, призначену для супермаркетів, привабливі для виробника. Але велика картопля, призначена для громадського харчування, продається погано. 

Спека в Італії зменшує споживання картоплі. В даний час продукція доступна з Центрально-Північної Італії. Обсяги хороші, як і якість, а ціни стабільні.

Італія не є самодостатньою з точки зору виробництва, тому вона щорічно імпортує близько 10-11 тис.тонн картоплі, переважно з Франції.

Читайте також: Французьких картоплярів орієнтують на якість продукції