В Україні зареєстрували новий сорт ожини
Розсадницька компанія «Фру Тек» внесла до державного реєстру сортів рослин України новий сорт ожини Лох Тей.
Про це в коментарі Agrotimes розповів менеджер «Фру Тек» Тарас Масловатий.
«Ожина Лох Тей – один із найпопулярніших у світі сортів десертної ожини. Він має гарну врожайність, приємний солодкий смак та добру транспортабельність.
На цей сорт було дуже багато запитів від українських фермерів, відповідно ми його випробували та зареєстрували. Ця процедура зайняла кілька років.
Уже є наказ про реєстрацію і при найближчому оновленні реєстру сортів можна буде побачити там ожину Лох Тей», — сказав Тарас Масловатий.
За його словами, сорт районований для всієї України. Це один з найбільш ранніх сортів. Як і всі інші сорти ожин потребує опускання шпалери та укриття пагонів на зиму, щоб не вимерзали плодові бруньки.
Не вкриваються лише ремонтантні сорти ожини, але для України вони не актуальні, адже у наших умовах фермери отримують лише 20% урожаю, а решта йде під заморозки.
Сорт Лох Тей було створено в Шотландському дослідному інституті рослинництва (SCRI) в результаті схрещування сорту Лох Несс х SCRI 82417D.
Він придатний для вирощування як у відкритому грунті, так і у плівкових теплицях, як у конвенційному, так і в органічному виробництві. Пагони не мають колючок, тому рослину легко формувати на шпалері.
Сорт ожини Лох Тей вирізняється високою урожайністю та товарністю продукції. Ягоди мають середню вагу 4,5-5,0 г., щільні, привабливі на вигляд, з блиском. При збиранні у технічній зрілості та охолодженні зібраної ягоди до +4…+6 ⁰С продукція зберігається до 14 днів без втрати якості.
Сорт стійкий до пероноспорозу, не надто вимогливий до родючості грунту.
Нагадаємо, агроном особистого підсобного господарства «Павлівські» з села Веселе на Херсонщині Сергій Павлівський назвав шість основних факторів успіху у вирощуванні лохини: сорти, застосування тунелів, обрізування, запилення, живлення та захист від шкідників.
Додати коментар