Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Фермер назвав шість складових успішного вирощування ожини

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Агроном особистого підсобного господарства «Павлівські» з села Веселе на Херсонщині Сергій Павлівський назвав шість основних факторів успіху у вирощуванні лохини: сорти, застосування тунелів, обрізування, запилення, живлення  та захист від шкідників.

Про це пише журнал «Плантатор».

«Ожина — одна з найвигідніших ягідних культур» — запевнив Сергій Павлівський. 

Урожайність сягала 40 т/га. Господарство продавало цю ягоду від 185 до 40 гривень за кілограм. Витрати на вирощування повернули за два роки.

Півлівські мають 5 га ожини, з них у тунелях – 3 га.

Тунелі захищають ожину від приморозків, опадів та вітрів. 

У широких міжряддях молодих посадок ожини в перші 2 роки вирощують полуниці, потім замінюють їх ранньою картоплею. Потім ожина розростається й зітіняє інші рослини.

Вирощують три ранні сорти ожини: Лох Тей, Натчез, Хевен кен вейт та ремонтантний сорт Блек меджик.

Ожину висаджували із середини жовтня до середини листопада. На ранніх сортах застосовуали схему 3,0 × 1,0 м. Ремонтантний сорт ожини посадили  за схемою 3,0 × 0,5 м.

Саджанці висадили під бур на глибину 15–20 см. Під посадку внесли перегній у невеликій кількості, який перемішали із ґрунтом, щоб не підпалити коріння.

Ґрунт у рядках замульчували тирсою. З обох боків рядка ожини на висоті 30 см від ґрунту закріплили крапельна стрічка.

У перший рік посадки приріст пагонів становив 3–4 метри. Кущі обрізали, залишивши на кожному по 4 пагони заміщення. Пагін від пагона розташовувався на відстані не менше 10 см.

Навесні провели агрохімічний аналіз ґрунту. Виходячи з виносу елементів живлення, кущі підживили нітроамофоскою.

Для кращого запилення ожини в тунелях на кожен гектар встановили 6 вуликів із джмелями. 

Ожина –стійкіша, ніж малина до вірусних та грибних хвороб. На плантації Павлівських  хвороб не було.

Проти кліща ягоди обробили акарицидом Аполло. Проти оленки волохатої використали біопрепарати.

Після збирання врожаю обрізати старі пагони не поспішали, оскільки вони можуть захистити молоді пагони від морозів.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!