Урожайність винограду в теплиці вдвічі вища, ніж у відкритому ґрунті
У теплицях є сенс вирощувати тільки ранні та надранні сорти винограду, тоді врожай дозріватиме за місяць до масових продажів десертного винограду, вирощеного у відкритому ґрунті. А різниця в ціні виправдає утримання теплиць.
Про це розповів керівник ТОВ «Едельвейс» (Херсонська область) Тажидін Мустафаєв, пише журнал «Садівництво по-українськи».
Його господарство одним із перших запровадило на півдні України технологію вирощування винограду у теплиці. Нині площа винограду закритого ґрунту у господарстві сягає 1,5 га. Технологію виробництва винограду скопійовано з виноградарських господарств Італії та Іспанії.
«Урожайність та якість ягід у теплицях удвічі вища, ніж у відкритому ґрунті, адже під час дозрівання винограду не шкодять надмірні опади і загнивання, яке стається унаслідок перезволоження надземної частини рослин, – наголосив Тажидін Мустафаєв. – Грона можна збирати за будь-якої погоди, навіть якщо йде дощ».
Нині «Едельвейс» вирощує ранній і надранній столовий виноград 10 сортів: білий – Бажена, рожеві – Велес, Дубовський, Лівія, Преображення, Лучистий, темнозабарвлені – Пам’яті учителя, Академік, Байконур, Еверест.
Сезон плодоношення триває півтора місяця. Першим достигає Велес, у сезоні-2018 його почали збирати 7 липня. Далі дозрівають Преображення, Лівія, Бажена, Академік і Байконур. Збори завершуються 20 серпня.
Одним із найбільш перспективних Тажидін Мустафаєв вважає сорт Дубовський рожевий зі смачними та привабливими ягодами..
Найпродуктивнішим є сорт Велес, він може давати врожай до 60 тонн/га. У господарстві переконані, що потенціал цього сорту ще до кінця не вивчено. Утім, в нього є й недолік – занадто щільні грона, ягоди у яких часто загнивають. Щоб цього не сталося, робітники під час цвітіння та на початку росту ягід проріджують китиці, аби там циркулювало повітря.
Сорт Велес квітне двічі на сезон й восени його насадження дають ще один, вже невеликий, урожай.
А от від вирощування сорту Руслан, який дозріває пізніше і дає кислі, схильні до розтріскування й загнивання плоди, у господарстві відмовляються. Сорт виявився нетехнологічним.
Додати коментар