Урожай італійського фундука на Київщині не потребував висушування
Італійський сорт Тонда Джентіле у саду холдингу «Галс Агро» у Київській області дав вихід ядра 44% та вологість близько 5%, а Тонда Ді Джифоні – відповідно 42% та 5,5-6,5%.
Такі показники зазначив у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» Євген Лайтер, головний агроном фундукового саду «Галс Агро».
«Це дуже хороші показники, – наголосив він. – Основний масив зібраного нами врожаю не потрібно було навіть висушувати: просто очищали від бруду і складали у контейнери для зберігання. Частина горіху збиралася з вологістю 12%, були показники й у 26%, але це у поодиноких партіях, збір яких був пов’язаний із дощовими періодами».
Минулий сезон був аномальний для господарства за кількістю опадів – з середини липня по середину жовтня не було дощів більше 5 мм. Якби не наявність системи краплинного зрошення, результати були б катастрофічні, констатував Євген Лайтер.
Читайте також: Україна має створити регіональні сушарки фундука, – фермерка