Овочі-Ягоди-Сад

Україна повторює польський шлях у розвитку ягідництва, – виробник

Україна повторює польський шлях у розвитку ягідництва, – виробник

Українське ягідництво переживає етап активного оновлення – від технологічної модернізації до розширення експорту та розвитку дрібних фермерських господарств. На Волині компанія «САВ АГРО ПАРТНЕР» вибудовує повний цикл виробництва – від вирощування органічної сировини до її переробки, заморожування та постачання на європейські ринки. Керівник підприємства Володимир Сопронюк переконаний: Україна сьогодні проходить той самий шлях, яким Польща колись вибудувала власну ягідну індустрію.

Про це повідомляють в Асоціації «Ягідництво України».

Підприємство «BioFrozen» на Волині, що входить до структури компанії, працює як повний виробничий цикл – від вирощування органічної сировини до її переробки, заморожування та експорту. 

«Це наша перевага – повна замкнена ланка», – зазначив директор заводу Андрій Бурак.

На заводі встановлено новітню лінію тунельної заморозки, що забезпечує індивідуальне охолодження кожної ягоди, а також систему лазерного сортування, яка зменшує ручну працю.

Попри складний рік із травневими заморозками, компанія продовжує масштабування. «Маємо 40 га полуниці, 30 га малини та ще близько 20 га молодих насаджень. Плануємо подвоїти врожайність і вийти на 1 тис. тонн полуниці й 500 тонн малини на сезон», – повідомив Володимир Сопронюк.

За його словами, компанія розвиває переробку до 80 тонн ягід на добу, розширює холодильні потужності й готується до виходу на ринок Сполучених Штатів Америки. Сьогодні «САВ АГРО ПАРТНЕР» експортує до Польщі, Чехії, Литви, Німеччини, Франції, Італії.

«На сьогодні запитів від імпортерів більше, ніж продукції. Ми активно розширюємося, щоб задовольнити попит», – зазначив він.

Сопронюк переконаний, що розвиток українського ягідництва має йти шляхом децентралізації агробізнесу:
«Україна зараз йде шляхом Польщі у розвитку ягідництва. Люди мають забирати паї від агрохолдингів і створювати власні ягідники. Саме малі та середні фермери відроджують регіони, дають роботу й життя селу».

Читайте також: Малина цього сезону була майже удвічі дорожча, ніж торік