Україна потребує власного виробництва замороженої картоплі фрі, ‒ експерт
Україна є одним з найбільших виробників картоплі в Європі, але майже не переробляє її. Саме це є однією з головних причин низької ефективності цього бізнесу в нашій країні.
Про це повідомив Микола Гордійчук, президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК), на VIII Голандсько-українському форумі з професійного картоплярства, пише «Інфо-Шувар».
«За даними нашої асоціації, в структурі реалізації врожаю української картоплі частка переробної промисловості становить близько 3-4 %, тобто майже всю картоплю ми продаємо в свіжому вигляді, ‒ зазначив він. ‒ У країнах ЄС, де врожайність у 2-2,5 рази більша, ніж у нас, ситуація майже дзеркально протилежна: там у свіжому вигляді продається не більше 6% картоплі, все інше йде на переробку. І це при тому, що якість картоплі в них на порядок вища, ніж у нас, а собівартість помітно нижча».
На думку експерта, потужний проект з переробки картоплі був би зараз досить доречним в Україні. «Мова перш за все йде про виробництво замороженої картоплі фрі, попит на яку в Україні щорічно зростає завдяки розвитку сегменту ГоРеКа», – підкреслив Микола Гордійчук.
Він зауважив, що через відсутність власної сировинної бази майже всю картоплю фрі Україна зараз імпортує з Польщі. «Але власний потенціал виробництва дозволяє нам збудувати потужне підприємство, яке б задовольняло не тільки потреби внутрішнього ринку, а могло б і експортувати сировину в інші країни», ‒ переконаний Микола Гордійчук.
Головними експортними напрямками збуту української замороженої картоплі фрі президент УАВК бачить країни СНД, Південної Африки, Азії та Близького Сходу.
Додати коментар