Учені назвали найкращі сорти кісточкових на сік
![Учені назвали найкращі сорти кісточкових на сік](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2022/06/kistochkovi-frukty-744x440.jpg)
Фахівці Мелітопольської ДСС ім. М. Ф. Сидоренка дослідили створені на станції сорти кісточкових щодо їх якостей, найбільш актуальних для переробки на сік. Органолептичну та фізико-біохімічну оцінку плодів виконали для 11 сортів черешні та 6 сортів вишні — ці фрукти вивчали на придатність для виготовлення натуральних неосвітлених соків. Натомість 5 сортів абрикоси та 2 сорти персика перевіряли на придатність їх урожаю для виготовлення дитячого й дієтичного харчування — стерилізованих соків із м’якоттю та пюре.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Людмила Толстолік, кандидатка сільськогосподарських наук, співробітниця Мелітопольська ДСС ім. М. Ф. Сидоренка ІС НААН.
Відбір проб свіжих плодів кісточкових культур виконували згідно з вимогами чинних стандартів. У свіжих плодів перед переробкою та у готових соків оцінювали біохімічні й товарні показники, а саме:
• уміст сухих розчинних речовин (рефрактометричний метод, ГОСТ 28561-90);
• уміст цукрів (за Бертраном, ГОСТ 13192-73);
• уміст титрованих кислот (титрування 0,1 Н розчином NаОН, ГОСТ 25555-82);
• уміст аскорбінової кислоти (йодометрично);
• вміст поліфенольних сполук (колориметричний метод з реактивом Фоліна-Деніса);
• щільність плодів (пенетрометр).
Якість соку оцінювали згідно з ГОСТ 15849-78, ГОСТ 816-91 та ГОСТ 656-90. Математичне оброблення отриманих даних виконували методом дисперсійного та кореляційного аналізу.
Органолептичні та фізико-хімічні показники соків вишні й черешні з усіх видів досліджуваної сировини відповідали чинним стандартам.
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2023/02/najsmachnishi-soky.jpg)
Усі виготовлені соки належали до вищого товарного ґатунку: у черешневих обсяг сухих речовин сягав 11,7–17,3%, у вишневих — 15,6– 18,3% (для вищого товарного ґатунку достатньо 11 та 13% відповідно). Соки із плодів черешні містили 0,45–0,61% кислот, а із плодів вишні — 0,63–1,02%, що теж відповідало вищому товарному ґатунку. Найбільше вітаміну С містили соки із черешні сортів Казка (106 мг/кг) та Електра (110 мг/кг) та із вишні Модниця і Солідарність (98 мг/ кг). Фенольних сполук було найбільше у соках черешні із сортів Колхозна та Казка (4,575 і 5,242 г/кг) та вишні Шалунья (7,662 г/кг). Найпривабливіший вигляд був у черешневих соків із сорту Колхозна та Казка й у вишневих із Модниці та Шалуньї. Найкращі біохімічні показники мали абрикосові соки із сорту Геліос, Сіянець Краснощокого та Мелітопольський.
Читайте також: Через корчування садів переробникам може не вистачати технічного яблука