У сховища з РГС яблука закладають в оптимальній стадії стиглості
За зберігання яблук у сховищі зі звичайною охолоджуваною атмосферою (ЗА) перетворення органічних речовин і досягнення плодами оптимальних смакових та фізичних показників у ранньозимових сортів відбувається протягом 60-80 діб, у зимових – 80-100, у пізньозимових – протягом 100-120 днів.
Вважається нормальним, коли в умовах звичайної охолоджуваної атмосфери за настання споживчої стиглості щільність м’якушу яблук зменшується на 2-2,5 кг/кв. см, а в деяких сортів – на 3-3,5 кг/к. см порівняно з показниками під час збирання. Більшого зниження щільності допускати не слід.
За зберіганні в умовах регульованого газового середовища (РГС) усі процеси життєдіяльності у яблуках припиняються. Післязбиральне дозрівання розпочинається лише при виведенні зі зберігання.
У цьому разі дозрівання яблук відбувається швидшими темпами ніж в умовах ЗА. Тому саме збирання та закладання яблук на зберігання в оптимальній стадії стиглості має неабияке значення при зберіганні плодів в умовах РГС, а особливо коли мова йде про ULO (Ultra Low Oxygen – зберігання з низьким вмістом кисню) або динамічну атмосферу.
Додати коментар