Овочі-Ягоди-Сад

У Франції замінюють виноградники на агаву

У Франції замінюють виноградники на агаву

У департаменті Гар французьке виноробне господарство Maison Chapoutier почало вирощувати агаву замість винограду через тривалу посуху. 

Про це повідомляє ICI.

Керівник проєкту Карель Обіно розповів, що у червні 2025 року висадили 2 тис. рослин агави на площі 1 га у громаді Валліг’єр, поблизу Ремулена. «Ми вирішили ризикнути і спробувати культуру, яка потребує мінімум води. На врожай доведеться чекати 10–15 років», – сказав він.

За словами Обіно, це одна з перших плантацій агави у Франції, створена за зразком мексиканських технологій. Відстань між рослинами становить 1 метр, а посадкові ями ретельно підготовані, щоб забезпечити приживлення.

Maison Chapoutier інвестувала у землі Гар ще у 2015 році, але через зміну клімату частина угідь стала непридатною для винограду. 

«Раніше тут було 35 га, тепер залишилося лише 20. Виноград страждає від спеки, тому ми шукаємо альтернативи», – пояснив фермер.

Агава, яка природно росте на сухих кам’янистих землях, типовим для цього регіону, потребує мінімального зрошення і добре переносить посушливі умови. Єдиним ризиком для культури Обіно вважає можливі зимові заморозки.

Як і виноградники Maison Chapoutier, плантація агави оброблятиметься за принципами органічного землеробства.

Читайте також: Винороби півдня Одещини борються з посухою та дешевим імпортом