Овочі-Ягоди-Сад

Тонкощі збирання врожаю сочевиці

Тонкощі збирання врожаю сочевиці

Однією із особливостей збирання сочевиці є те, що вона дозріває недружньо: спочатку готові до збирання нижні боби, потім верхні.

Водночас запізнення зі збиранням веде до значних втрат урожаю через опадання та розтріскування бобів.

Доволі часто за перестою насіння втрачає свій природний колір, в результаті чого знижується його якість, тому перед збиранням проводять десикацію.

Можливо використовувати також роздільне збирання, за якого сочевицю скошують за побуріння 80-90% бобів.

Залежно від погодних умов підсихання валків може тривати до одного тижня. Найкраще їх обмолочувати за вологості насіння 17-18%, тоді воно мінімально травмується.

Відразу після обмолоту треба провести первинне очищення насіння від решток бур’янів й інших домішок.

Залишок у вороху навіть невеликої кількості зелених решток призводить до збільшення вологості насіння, самонагрівання й суттєвого зниження як посівних, так і товарних якостей насіння.

В процесі очищення найскладніше відділити таку домішку, як насіння плосконасінної вики. Для чого слід використовувати решета з продовгуватими отворами, ширина яких становить 2,2-3 мм.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!