Сучасний сорт винограду має бути ексклюзивним та екзотичним, – учені
Споживачі та виробники виноградарської продукції на сьогодні не обмежуються високою адаптивністю та якісними показниками сортів. Вони вимагають ще ексклюзивності та екзотичності. Це спонукає селекціонерів до дедалі складніших схрещувань та більшої генетичної та географічної віддаленості використаних батьківських компонентів, пояснила Людмила Герус, селекціонер Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова».
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
Саме різноманіття генетичного матеріалу дає змогу отримати в потомстві нехай і одиничні сіянці, але такі, що повністю відповідають селекційному завданню.
Саме тому Інститут Таїрова реалізує селекційну програму «Стійкість плюс Якість». Її мета – за допомогою насичувальних та синтетичних схрещувань створити гібриди з комплексом ознак селекційного інтересу. Селекціонери інших виноградарських країн світу пішли схожим шляхом.
«Використовуючи у схрещуваннях складні міжвидові гібриди або схрещуючи їх з високоякісними сортами Vitis vinifera, із сотень та тисяч сіянців виділяли десятки, в яких і поєднувались ознаки високої якості продукції з достатнім рівнем стійкості проти несприятливих абіотичних та біотичних чинників середовища», – розповідає Людмила Герус.
Таким складним, багатоетапним та тривалим шляхом було отримано сорти, які й на сьогодні використовують у схрещуваннях за високого рівня прояву ознак селекційного інтересу, – Аркадія (мускат, крупне гроно та ягода), Восторг (зимостійкість, стійкість проти збудників хвороб грибної етіології), Оригінал (висока нарядність, крупноягідність та відносна стійкість), Red globe (крупноягідність, нарядність), Sultanina, Кишмиш білий, Кишмиш чорний (безнасінність), Каберне Совіньйон, Шардоне, Аліготе (якість вина) та багато інших.
Читайте також: В Інституті Таїрова з’явились закордонні донори ранніх темнозабарвлених сортів