СТОВ ім. Лесі Українки заморожує спаржеву квасолю
У СТОВ ім. Лесі Українки, що в селі Колодяжне Волинської області, вирощують спаржеву квасолю на 20 га, чорну смородину на 30 га, на червоні порічки – на 5 га іншу плодоовочеву продукцію. Плоди заморожують та консервують.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Овочі в основному закладаємо до сховища на тривале зберігання, ягоди переважно спрямовуємо на заморожування, бо навіть в охолодженому вигляді вони можуть залишатися свіжими без втрати товарного вигляду зовсім недовго, – розповіли заступник директора господарства Мирослав Цергер та агроном Олександр Соломіна. – У нас є два шок-тунелі для заморожування продукції за температури мінус 30 °C за 12–15 хв. За годину можна заморожувати до 4 т продукції і, відповідно, до 100 т на добу. Холодильники дозволяють одночасно зберігати до 2 тис. тонн замороженої продукції».
Заготівля має сезонний характер, тому обсяг замороженої продукції залежно від урожаю і замовлення коливається в межах 1,5–2 тис. тонн. Швидке заморожування дозволяє зберегти в складі ягід, фруктів та овочів корисні речовини й вітаміни. У момент заморожування всередині камери підтримується температура -30 °C, далі вони зберігаються за температури мінус 18–20 °C.
«Спаржеву квасолю теж в основному заморожуємо, але перед цим попередньо піддаємо бланшуванню. Маємо апарат для бланшування. Невеликий відсоток плодово-ягідної та овочевої продукції йде на консервування», – уточнили спеціалісти.
Читайте також: Спаржеву квасолю вигідніше збирати вручну