Овочі-Ягоди-Сад

Спаржеву квасолю вигідніше збирати вручну

Спаржеву квасолю вигідніше збирати вручну

У СТОВ ім. Лесі Українки, що в селі Колодяжне Волинської області спаржеву квасолю культивують на 20 га. Могли би збирати механізовано, проте роблять 2-3 ручні збори тільки достиглих стручків, отримують більший та якісніший урожай, що окуповує витрати на ручну працю.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Культивуємо гібрид Серенгеті F1 від компанії «Сингента» на 20 гектарах, – розповіли  заступник директора господарства Мирослав Цергер та агроном Олександра Соломіна. – Це ранньостиглий гібрид із чудовими смаковими якостями. Стручки м’ясисті, соковиті, з високим умістом цукру. Має високий потенціал урожайності (10–12 тонн/га, у сприятливі роки взагалі дає до 15 тонн/га). Цей гібрид добре пристосований до механізованого збирання, але ми збираємо квасолю вручну. Під час механізованого збирання, по-перше, пошкоджуються стручки, по-друге, механізовано можна збирати тільки один раз, тобто деяка кількість стручків на час збирання вже перестигне, а інша не достигне. Вручну ми збираємо спаржеву квасолю 2–3 рази за сезон мірою визрівання стручків. Крім того, за умови ручного збирання квасоля чиста, без рослинних решток, тобто не потребує додаткового очищення. Отже, ми отримуємо більший та якісніший урожай. За рахунок цього перекриваємо затрати на ручний труд». 

Спаржеву квасолю висівають сівалкою точного висіву. Вона універсальна, її використовують для сівби і кукурудзи, і соняшнику, і квасолі, лише змінюють диски під кожну культуру.

Норма висіву квасолі становить 180–200 тис. шт./га. Відтань між рядками роблять 70 см, між рослинами в ряду – 7 см. Від іржі квасолевої та інших грибних хвороб обробляють посіви фунгіцидом Амістар Екстра, від шкідників використовують інсектицид Фастак. Проводять мінімальну кількість обробок. Від бур’янів застосовують гербіциди Базагран і Флагман. Збирають стручки на стадії молочно-воскової стиглості. Більша частина врожаю йде на переробку.

Читайте також: Господарство на Вінниччині вирощує культури, що будуть у топі через 2–3 роки