Сорти лохини підбирають за географією та планами реалізації
Залежно від активних температур, кількістю сонячних днів один і той самий сорт лохини може навіть на одній широті достигати як ранній або середьостиглий. Відповідно, може мати різну ціну та рентабельність.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Дмитро Гончарук, співзасновник розсадника «Фруктовий Сад АТ» (Київська обл.).
«Як ми бачимо з власного досвіду, абсолютно всі сорти, які є в Україні, мають право на існування, проте той чи інший сорт можна радити фермеру залежно від двох основних чинників — географічного розташування ділянки та де і як він планує реалізовувати врожай», – підкреслив співзасновник розсадника.
Він додав, що у господарстві «Фруктовий Сад АТ» найкраще себе показав Дюк – він має стабільну врожайність, добре прогнозований, не підмерзає, майже п’ять років до нього немає ніяких претензій. Однак це під Києвом, а на північному заході – у Волинській, Рівненській областях він би категорично не радив садити цей сорт, тому що, коли Дюк почне там достигати, він уже не буде ранньою ягодою, і великого заробітку на ньому не буде.
«Ми цьогоріч починали реалізацію Дюка на свіжий ринок із ціни 375 грн, плюс-мінус 10–20 грн вона трималася півтора-два тижні, в пік сезону ціна знизилася до 80–70 грн, – уточнив Дмитро Гончарук. – Також ми садили пізній сорт Еліот. Для нашого регіону він не дуже годиться, бо фактично починає плодоносити й достигати, як середні сорти на Півночі. Тому нам немає сенсу його вирощувати, а є сенс зосереджуватися тільки на ранніх сортах».
Читайте також: Спеціаліст розповів, як підібрати сорти для ягідної плантації