Овочі-Ягоди-Сад

Головне під час закладання прибуткової плантації лохини — якісний аналіз ділянки та підбір сортів під конкретний регіон 

Якого поля ягода

Якого поля ягода

Головне під час закладання прибуткової плантації лохини — якісний аналіз ділянки та підбір сортів під конкретний регіон 

Основою прибуткового ягідника є правильний вибір місця його розташування з урахуванням ґрунтових умов. У разі значних інвестицій, якими є закладання нової плантації, необхідно провести аналіз ґрунту до закладання розсади. Це дасть змогу правильно підготувати субстрат та визначити оптимальну суміш добрив, яка забезпечить правильний ріст та плодоношення рослини, не завдаючи шкоди кореневій системі, зробить саджанець стійким до різних захворювань. Наступний етап — вибір відповідних сортів, які будуть високоврожайні в тому чи іншому регіоні, а їхнє плодоношення припаде на той період, в який можна отримати найкращу ціну. 

Польська компанія Superborowka, що розташована на півдні Польщі, у садівництві має багаторічний досвід. Господарство займається виробництвом саджанців лохини висококущової (Vaccinium Corymbosum). Розплідник займає приблизно 12 га, де виробляють близько 2 млн саджанців на рік. Це посадковий матеріал 19 сортів: 6 ранніх, 8 середніх та 5 пізніх сортів. Superborowka експортує саджанці лохини в усі країни Європи, а також Україну, Сербію, Білорусь, Грузію, Казахстан, Узбекистан, Індію. 

Поради спеціалістів компанії допомагають українським підприємцям, які хочуть займатися лохиною, правильно закласти плантації. 

ОРЕГОНСЬКА СТЕЖКА 

Протягом багатьох років Superborowka вдосконалювала методи виробництва, щоб сорти добре плодоносили, відповідали зразкам, були здоровими та стійкими до змін погодних умов. Розмноження живців за технологією ex vivo у стерильних умовах лабораторії дає змогу отримати рослини, що відповідають кращим зразкам лохини, яку вирощують у штаті Орегон (США). 

Спочатку рослини поміщають у закрите приміщення, де вони загартовуються перед розміщенням у тунелях на мультиплатформах M104. У тунелях вони проходять багато оброблень, спрямованих на отримання здорової рослини з добре розвиненою кореневою системою і великою кількістю пагонів. Наступний етап виробництва відбувається навесні, коли рослини пересаджують у спеціальні горщики P9, C1.5 та K2.0. Для цього спеціалісти Superborowka мають дві автоматичні виробничі лінії на базі машин Mayer та Visser. Кожна з цих ліній має продуктивність до 4 тис. горщиків на годину. 

З ЛІСУ ВИЙШЛА 

Історично лохина зародилася у хвойному лісі. Там на легких, кислих та малородючих ґрунтах вона розвивалася у дикорослій форми, з якої було виведено сучасні сорти. Таке походження і характеристики лохини визначають спосіб її вирощування, особливо щодо живлення. Легкий ґрунт з низьким рН (4,5−5,5) має низьку забезпеченість поживними речовинами, відповідно, і потреби лохини в поживних речовинах значно нижчі, ніж в інших плодових культур. Неглибока коренева система чутлива до занадто високих доз добрив, тому рекомендовано використовувати менші, але регулярні дози. 

Рослини північного типу мають вищі вимоги до годин охолодження, а також характеризуються більшою морозостійкістю та рівнем адаптації до кліматичних умов, переважно взимку. Сорти, що виробляє Superborowka, потребують не менше 800 год, протягом яких температура не перевищує +7 °C та рослина перебуває у стані спокою. 

Рослини слід висаджувати на піднятих грядках, використовуючи мульчу та дві крапельні лінії на ряд кущів, бажано з компенсацією тиску, щоб у кожне місце потрапляла однакова кількість води та добрив. У разі садіння насаджень далеко від будівельних комунікацій слід викопати глибокий колодязь та встановити місткість з гофрованого листа, а також контейнер з насосною станцією на дистанційному керуванні. Максимальна довжина ряду становить 150 м через максимальну довжину крапельних ліній. Міжряддя — 3 м, 0,8−0,9 м — між саджанцями у рядку. Відстань між рядами, звичайно, може бути меншою, все залежить від того, які машини будуть виходити на поле. 

Можна садити в горщики, завдяки чому буде впевненість, що рослина добре засвоює добрива, мінімізує ризик загнивання коренів, викликане зануренням у воду. Водночас садіння в горщики підвищує ризик вимерзання. 

СУПЕРЛОХИНА 

Вибираючи певні сорти під умови кожного конкретного регіону, фахівці Superborowka аналізують його температурні графіки. Наступний важливий етап — якісно проведений аналіз ґрунту на наявність елементів і рівень pH.  

Під час закладання нової плантації сплануйте структуру садіння та сорти так, щоб весь урожай могла обробляти однакова кількість працівників протягом сезону. Більшість сортів лохини дають приблизно на 20−30% кращий урожай у разі запилення іншим сортом лохини, тому бажано саджати не менше трьох сортів, які плодоносять послідовно протягом сезону. 

Наприклад, сорт Дюк плодоносить одним з перших. Він має найвищу ціну та незмінний попит. Якість врожаю дуже хороша, плоди тверді, хрусткі, завжди подобаються кінцевому споживачеві. Із середніх сортів рекомендуємо Блюкроп, Торо та Елізабет. Пізні сорти з високою врожайністю — Чандлер, Брігіта Блю та Еліот. 

Компанія Superborowka пропонує перевірені сорти за привабливими цінами, які вже завоювали визнання багатьох клієнтів. Експерти допомагають і з правильним підбором сортів, і з підготовкою поля до посіву та на подальших етапах розвитку насаджень. Також дають поради щодо засобів захисту рослин та добрив. 

Лохину можна садити практично цілий рік, але польські фахівці радять робити це ранньою осінню або навесні. Рослини, посаджені у жовтні чи листопаді, під зиму пускають нове коріння. Це дає змогу їм швидше адаптуватися та активно зростати з ранньої весни. Якщо вирішили садити восени, не забудьте захистити рослини від заморозків. Для цього навколо рослин слід спорудити горбок з тирси або соснової кори. Під час садіння лохини навесні немає ризику замерзання, але рослина потребує частого поливу. Перед садінням лохини слід викопати яму завглибшки 40−50 см та завширшки 60−80 см. 

Транспорт також є важливим чинником. Для безпечної доставки кращими будуть рефрижераторні напівпричепи. У періоди, коли зовнішня температура нижче ніж +12 °C, урожай можна транспортувати звичайними шторними напівпричепами. Superborowka відправляє саджанці переважно в дерев’яних ящиках, що дає змогу безпечно транспортувати рослини. Вони економічно вигідні: на один причіп припадає близько 18 тис. дворічних саджанців у 1,5-літрових горщиках. 

Лохина висококущова, яку також називають «американською», набирає дедалі більше послідовників у всьому світі, включно з Польщею. Своєю популярністю вона зобов’язана в основному високій харчовій цінності та цілющим властивостям. Щоб досягти в її виробництві вищої якості, «Садівництво по-українськи» радить звертатися до досвіду кращих експертів з вирощування цієї культури.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ