Сливовий леквар віднесли до переліку культурної спадщини
Дуже густе традиційне закарпатське сливове повидло левкар міністерство культури та інформаційної політики України 25 липня включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомляється на сайті міністерства.
«Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору», – йдеться у повідомленні.
Також дадається, що окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлят. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.
Цього дня до елементів нематеріальної культурної спадщини України також внесли традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області та практику та культурний контекст приготування чібереків (чебуреків) та янтиків – традиційних страв кримських татар.
Читайте також: Борщ можуть визнати нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО