Штучне сушіння винограду збільшує вихід готової продукції
Повітряно-сонячне сушіння винограду – найпоширеніше, просте й дешеве у застосуванні. Проте воно набагато триваліше за штучне сушіння, бо використовує лише температуру навколишнього повітря.
Штучне сушіння дає змогу прискорити процес і збільшити вихід готової продукції: протягом періоду, потрібного для одного циклу природного сушіння, виконується кілька циклів штучного.
Для штучного сушіння винограду застосовують шахтні, стрічкові, тунельні сушарки. Питоме навантаження – 80 кг/м, швидкість руху повітря – 1 м/с, початкова температура сушіння – +100 °C, кінцева – +80 °C.
У стрічкових агрегатах цикл сушіння триває 12-16 год, максимальна температура повітря – +70 °C.
У тунельних пристроях виноград висушують за 15-20 год. На початку процесу повітря прогрівають до температури +85 °C, наприкінці процесу – до +70-75 °C.
Додати коментар