Овочі-Ягоди-Сад

Пропарювання та мульчування ґрунту підвищують врожайність томатів

Пропарювання та мульчування ґрунту підвищують врожайність томатів

Пропарювання та мульчування ґрунту значно зменшують кількість бур’янів, висота та врожайність томатів зростають. 

Про це стало відомо з дослідження вчених з Університету штату Міссісіпі (США), яке було опубліковане у журналі Frontiers in Agronomy.

Одними з найбільших проблем вирощування томатів на південному сході США є бур’яни: Смикавець їстівний (Cyperus esculentus), Пальчатка криваво-червона (Digitaria sanguinalis), Плоскуха звичайна (Echinochloa crus-galli) та Щириця Палмера (Amaranthus palmeri).

В якості покривних культур використовувалися озима вика (Vicia villosa), конюшина червона (Trifolium incarnatum) і жито (Secale cereale). Дослідження проводилося на експериментальній станції з обробітку сільськогосподарських культур Університету штату Міссісіпі у м. Кристал-Спрінгс.

Система пропарювання, яка використовувалася в експерименті з паропроникним нейлоновим рукавом, розміщеним над центром кожної ділянки (A) і покритим термостійким тришаровим брезентом 0,1524 мм з ланцюгами, розміщеними по периметру брезенту, щоб утримувати брезент і запобігайте втраті пари через боки брезенту (B).

В експерименті використовувалася повністю рандомізована блокова схема з трьома обробками осінніх покривних культур, включно з паром, і кожна з них була триразовою і повторювалася через два роки. На кожну ділянку висівалася суміш смикавця їстівного, пальчатки криваво-червоної, плоскухи звичайної та щириці Палмера щільністю 20 рослин/м2 для кожного виду бур’янів. 

Через два дні після сівби насіння бур’янів поверхня ґрунту пропарювалася відповідно до призначеної обробки до досягнення температури 61°C протягом 0, 5 або 20 хв. Після пропарювання на кожен ряд укладалися трубки крапельного зрошення, які закривалися чорною пластиковою мульчею товщиною 0,0254 мм. 

В обидва роки реєструвалися дані про кількість бур’янів, висоту рослин та врожайність плодів. 

Найменша кількість бур’янів була відмічена через 5 хв пропарювання ґрунту при мульчуванні, а найбільша – через 0 хв пропарювання ґрунту за відсутності мульчування. Домінантним видом бур’янів, навіть при обробці парою та мульчуванням, був смикавець їстівний. Використання покривних культур не показало різниці проти пару. Однак найменша кількість бур’янів була відзначена на виці озимій, за якою слідувала конюшина червона. 

Рослини томатів на пропареному грунті були на 13 см вищими, ніж на непропареному. Крім того, пропарювання протягом 5 або 20 хв у поєднанні з пластиковою мульчею підвищувало врожайність томатів, тож, на думку дослідників, може бути включене до програми інтегрованої боротьби з бур’янами на томаті.

Читайте також: Срібляста мульча найкраща для перцю, червона – для томатів