Овочі-Ягоди-Сад

Про якість зберігання картоплі може свідчити запах

Про якість зберігання картоплі може свідчити запах

Відсутність неприємного запаху в камері зберігання картоплі свідчить про якість процесу. Запах бродіння, гнилі чи спирту вказує на проблеми з розвитком  хвороб.  Ще одним сигналом неякісного зберігання може бути наявність конденсату на верхньому шарі бульб. В результаті конденсат може призвести до розвитку гнилей або сріблястої парші.

Про це розповіли в компанії HZPC Ukraine, що завозить якісний посадковий матеріал картоплі з Нідерландів.

В компанії зазначили, що серед основних складових зберігання картоплі є підсушування зібраного врожаю та створення умов для загоювання механічних пошкоджень. 

«Задля цього, як правило, достатньо 2-3х тижнів активної вентиляції бульб за температури 16-18°C. Даний період зберігання є важливим кроком якісного зберігання в подальшому, оскільки позбавлений зайвої вологи врожай менше уражується хворобами. А через загоєні місця травмування бульб не проникають збудники хвороб та не відбувається зайва втрата вологи», – зауважили в HZPC Ukraine.

У подальшому здоровий та належно підсушений урожай поступово виводять на основний період зберігання. Для цього, кожного дня, температуру картоплі знижують на 0,5°C до заданої температури. 

«Треба враховувати, що для різної картоплі температура зберігання є також різною. Насіннєву картоплю зберігають в діапазоні 3,5-4,0°C, столову картоплю – 4-4,5°C, картоплю для переробки на чіпси чи фрі – 7-9°C», – уточнюють картопляній компанії. 

Зауважують, що навіть в умовах спокою та при низьких температурах зберігання – картопля продовжує дихати, при цьому виділяється тепло та СО2. Тому вентилювання насипу бульб є дуже важливою умовою якісного зберігання, оскільки саме завдяки вентиляції з насипу картоплі відводиться зайве тепло, а продукти дихання витісняються свіжим повітрям.

Читайте також: З овочів найбільше подорожчала картопля