Овочі-Ягоди-Сад

Презентували сорт сливи, стійкий до шарки

сорт сливи
Слива сорту Moni

У Баварському центрі помології й плодової селекції (Німеччина) представили придатний для вирощування у Європі сорт сливи Moni, що стійкий до хвороби шарки. Він також добрий у зберіганні та має гарний смакові властивості.

Про це розповів директор Баварського центру помології й плодової селекції Міхаель Ноймюллер під час Всеукраїнського практичного форуму «Інтенсивний сад».

«Сливи сорту Moni дозрівають на 10 днів пізніше сорту «Cacanska lepotika» з європейського регіону. Moni має дуже великий вміст Brix – 19-27. Це солодкий плід з невеликою кількістю кислоти. Зокрема, вміст органічних кислот коливається від 5,5 до 9 г/л. М’якоть плоду дуже тверда, від помаранчевого до бурштинового кольору (за повного дозрівання). Кісточка легко відокремлюється від м’якоті. Смак цієї сливи дуже добрий, через що вона називається «сливою гурманів». Цей сорт також дуже стійкий до спеки. Тобто, якщо температура становить близько +35 °C і вище, то плід стабільно розвивається і м’якоть не темніє, як у інших сортів», – розповідає Міхаель Ноймюллер.

Уміст Brix у сливах сорту Moni. Дані зібрані у 2018 р. у Гофвайєрі (Південний Захід Німеччини)

Також, за його словами, Moni має тривалий період збору врожаю.

«Сливи можна збирати упродовж місяця. Разом з тим уміст Brix і твердість плодів зберігаються. Крім того, сливи мають дуже хорошу придатність до зберігання (за помірного клімату щонайменше 6 тижнів). І, звісно, сорт Moni резистентний до хвороби шарки», – додає Міхаель Ноймюллер.

Нагадаємо, хвороба шарки може вражати 80% сливового саду.