Правильний розрахунок довжини пагонів – запорука якості винограду
Якщо обрізати пагони технічного винограду коротше оптимальної довжини, це зазвичай призводить до недобору врожаю, часто суттєвого.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Олена Василенко, кандидатка сільськогосподарських наук, наукова асистентка у сфері виноградарства відділу досліджень і розробок Торгового дому Hennessy.
«У свою чергу, занадто довге обрізування знижує приріст окремих пагонів, погіршує якість ягід і скорочує строк експлуатації виноградників, – додала вона. – Оптимізація довжини пагонів під час обрізування насамперед пов’язана з виявленням та збереженням найбільш плодоносної зони на пагонах».
Обрізування найбільш ефективно реалізує потенційну плодоносність бруньок, зауважує фахівчиня. При цьому треба правильно зорієнтуватися щодо довжини пагонів, що зумовлюється різним закладанням зачатків суцвіть.
«Плодоносність центральних бруньок визначається коефіцієнтами плодоношення, які відображають кількість зачатків суцвіть на одну центральну бруньку, – пише пані Василенко. – Усі ці елементи є частинами загального врожаю, тому їх формування потрібно ретельно контролювати».
Читайте також: Експерт розповів, як правильно заготовити живці винограду