Посівні площі під органічними овочами скоротились
Уже два роки поспіль кількість органічних господарств, що займаються овочівництвом (50) не змінюється. Втім, площа під органічними овочами в Україні за останній рік скоротилась на 15%.
Про це зазначив Василь Шукалович, провідний фахівець зі стандартизації, сертифікації та якості, координатор плодово-ягідного напряму сертифікації ТОВ «Органік Стандарт», у ході онлайн-конференції «Органічний овочевий бізнес: перспективи 2021».
За останній рік площі під органічними овочами в Україні скоротилась із 163,9 га у 2019 році до 133,6 га у 2020-му.
«Обсяги виробництва органічних овочів корелювались зі зниженням площ, і відповідно вони зменшились з 3183 т в 2019 році до 2945 т в 2020-му. Крім того, торік в органічному овочівництві відбулися кардинальні зміни — розширився сегмент гарбузових, які займають 59 га», – зазначив експерт.
За його словами, гарбузи зручно вирощувати в технологічному процесі в системі органічного землеробства, оскільки вони виступають як напівпар, дають змогу очистити поле від бур’янів.
«У цілому, обсяг зібраних гарбузів, кабачків та баштану в 2019 році в структурі виробництва органічних овочів становив близько 40% (1260 т). Також збільшилися насадження цибулі та часнику до 18 га, що пов’язано з одиничними проектами. Салат і зелень займали 5 га, бобові — 8 га, томати — 2,4 га, огірки — 4 га», – додає Василь Шукалович.
Нагадаємо, попит на органічні тепличні овочі росте. Раніше повідомлялося, «Стодола» вікрила переробний цех та сертифікувала 50 органічних консервів.