Понад половина цукрової кукурудзи споживається у свіжому вигляді
Цукрова кукурудза в Україні займає 9 тис. га: урожай із 5 тис. га йде на свіжий ринок, решта — на переробку. Кукурудзу для споживання у свіжому виді вирощують переважно на півдні невеликі господарства, тоді як на Заході та в Центрі крупніші підприємства вирощують сировину для заморожування та консервації.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Із кожним роком все більше українських фермерів стають нашими клієнтами, адже ця культура має збут, – розповів Сергій Скороход, директор магазину «Адоніс» у селі Великі Копані Херсонської області. Підприємство, яке він очолює, є дистриб’ютором турецької селекційної компанії MAY Seed, у портфелі якої цукрова кукурудза займає одне з чільних місць. – При цьому на Півдні нею займаються переважно невеликі господарства. Вони налаштовані на ранню продукцію і свіжий ринок, продають качани поштучно».
На півдні під цукрову кукурудзу відводять невеликі площі, застосовують ручні сівалки й ручну працю під час збирання. Щоб прискорити достигання, деякі фермери вирощують кукурудзу через розсаду, в тунелях чи під агроволокном. Використовують крапельний полив.
«Господарства, які вирощують цукрову кукурудзу для заморожування чи консервування, засівають більші площі. Щоб здешевити продукцію, застосовують для посіву й збирання техніку. Такі господарства, як правило, розташовані на заході, в центрі та на сході країни», – додав Сергій Скороход.
Читайте також: У «Консерваторії» солодку кукурудзу для консервації вирощують конвеєром