Переробка часнику потребує масштабу виробництва, – спеціаліст
Розширивши діяльність ще й на переробку часнику фермер ризикує зіштовхнутися з проблемою технології, величини партії сировини, сертифікації виробництва, розпорошивши на це сили та засоби.
Про це в своїй колонці на AgroTimes пише Вадим Мереженюк, співзасновник компанії «Інститут часниківництва».
«Часто наші фермери, вважаючи, що разом з вирощуванням часнику їм треба займатися і його переробкою, зазнають невдачі, бо розпилюють свої сили і фінансові та людські ресурси, – зауважує спеціаліст. – Я думаю, варто спочатку навчитися вирощувати якісний товарний часник, а переробне виробництво якщо й освоювати, то поетапно».
На думку Вадима Мереженюка, щоб мати стабільний ринок збуту, треба працювати у правовому полі, мати всі необхідні документи.
«Постачальник має бути надійним, працювати 365 днів на рік, – наголошує він. – Тому для малих господарств, які не в змозі забезпечити цілорічне виробництво, переробка може стати своєрідною пасткою. З огляду на це, я б рекомендував малим виробникам об’єднуватися навколо одного торгового бренду, який уже знають на ринку, який має потужні канали збуту, і під цим брендом реалізувати свою продукцію, дотримуючись необхідних вимог».
Читайте також: На Вінничині відкрили завод з переробки часнику