Партії винограду при зберіганні не змішують
Холодильник завантажують заздалегідь розробленим планом з урахуванням сортових особливостей, ґрунтових умов ділянок, де вирощувався виноград, агротехніки та строків реалізації.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповідає В’ячеслав Іванченко, член-кореспондент НААН України, доктор сільськогосподарських наук, співробітник Академії біоресурсів та природокористування КФУ.
«Практика показує, що кожен день затримки завантаження в холодильник зібраного винограду скорочує термін зберігання на 1–1,5 місяця, а грона, які простояли в полі 3–4 доби навіть під брезентом, стають непридатними для тривалого зберігання», – зауважує дослідник.
Він зазначає, що грона, зібрані з незрошуваних ділянок і південних схилів, мають високу лежкість, їх найкраще завантажувати в камери менших розмірів, у яких він зберігається значно довше. Виноград, що менш лежкий, зі зрошуваних ділянок, із сильно навантажених кущів і багатих ґрунтів, пошарпаний вітром тощо поміщають в окремі камери для реалізації в більш ранні терміни.
Ящики одного і того самого ампелографічного сорту, що надходять із різних ділянок, установлюють у камерах окремими партіями.
«У разі змішування партій із різною лежкістю строки зберігання різко скорочуються. Ретельно розподіляти партії винограду особливо важливо в перші роки експлуатації сховища, коли лежкість грон із різних ділянок господарства ще не вивчена», – наголошує В’ячеслав Іванченко.
Читайте також: Підживлення та обробка покращують зберігання винограду