Основний стовбур абрикоси вкорочують до 90 см
При обрізуванні абрикоси видаляють слабкі, хворі, травмовані та гілки з гострим кутом. А також ті, що загущують крону. Також вкорочують гілки, що виходять за запланований габітус крони та вкорочують основний стовбур до 90 см.
Такі поради в журналі «Садівництво по-українськи» дає Тетяна Попович, головний агроном ТМ «ФайноФрут», сад якої розташований у Закарпатті.
«Передусім під час обрізування абрикоси слід звернути увагу на слабкі, хворі, травмовані та гілки з гострим кутом, – радить спеціалістка. – Їх треба відразу видалити, а також одну частину роздвоєних кінців гілок. Видаляємо прямостійні гілки, а також гілки, котрі занадто сильно загущують крону дерева із середини. Деякі гілки слід видалити не шкодуючи, щоб дерево не стало надто густим і переповненим та щоб світло проникало у дерево».
Варто також стримувати висоту дерева, щоб не ускладнювати надалі процес збирання плодів. Видаліити усі пошкоджені або зламані пагони та кінцівки, усі гілки з вузьким кутом — ті, які виростають більше, ніж запланований габітус крони.
«Видаліть усі гілки, що знаходяться на відстані 45 см від землі. Вкоротіть основний стовбур на висоту 90 см, – уточнює Тетяна Попович. – У разі потреби слід обрізати додаткові гілки, щоб розставити їх щонайменше на 15 см один від одного. Решту бічних гілок вкоротіть до 5−10 см у довжину. Кожен пеньок повинен мати принаймні одну бруньку».
Читайте також: Абрикоса потребує агресивного обрізування