Основні правила захисту від бактеріозу капусти
Судинний бактеріоз – це одне з найбільш небезпечних та найбільш поширених хвороб капусти в Україні.
Наразі для захисту капусти від бактеріальних хвороб у офіційному «Переліку пестицидів, дозволених до застосування в Україні» відсутні препарати.
Для обмеження поширення й шкідливості бактеріозів капусти треба:
– обов’язково проводити фітопатологічний аналіз насіння, при цьому використовувати високоякісний, не заражений патогенами насіннєвий матеріал;
– проводити гідротермічну обробку насіння (замочувати на 20 хвилин у воді температурою 50 °C) з подальшим швидким охолодженням;
– вносити збалансовані норми добрив, дотримуватися оптимальних термінів сівби та заходів по догляду за рослинами в період вегетації;
– видаляти і знищувати рослинні рештки, у жодному разі не залишати їх зимувати;
– своєчасно і систематично проводити захисні заходи проти шкідників капусти і бур’янів (особливо хрестоцвітих), які є резерваторами бактеріальних інфекцій.
– у разі повернення культури на те саме місце слід врахувати її ураженість збудниками хвороби.
Якщо на полях виявлено масове ураження бактеріозами, то термін повернення збільшується з 3-4 до 5-6 років. Кращі попередники для капусти: бобові (квасоля, горох, боби), буряки столові й цукрові, огірки.
Додати коментар