Овочі-Ягоди-Сад

Найбільш стійкі до хвороб сорти овочів мають гірший смак

Найбільш стійкі до хвороб сорти овочів мають гірший смак

Для того, щоб знизити втрати врожаю овочів від хвороб, слід обирати для вирощування у сівозміні стійкі або толерантні до основних хвороб сорти і гібриди.

Це найпростіший і найбільш ефективний спосіб профілактики поширення хвороб на овочевих рослинах у сівозміні.

Щоб вибрати потрібний гібрид, варто уважно читати його характеристику на пакеті, звертаючи увагу на буквені скорочення. Ці скорочення використовуються в усьому світі для опису наявної ознаки стійкості або толерантності.

Наприклад, позначка CMV говорить про те, що сорту притаманна стійкість або толерантність до вірусу огіркової мозаїки; Va, Vd – до вертицильозного, Fol, Fs – до фузаріозного в’янення тощо.

Генетично стійкі сорти (дуже часто за рахунок генетичної модифікації) мають найменший ступінь прояву ураження хворобою, при цьому вона не проявляється зовсім або її розвиток на рослинах дуже слабкий.

Толерантні сорти теж дозволять одержувати пристойні врожаї товарної складової, хоча менші, ніж у генетично стійких сортів і гібридів.

Чутливі сорти й гібриди теж дозволять фермеру отримувати сталі врожаї, але за умови обов’язкового дотримання рекомендованих систем захисту, які пропонуються науковцями і фахівцями селекційно-насінницьких фірм.

Якщо  є можливість, вибирають для посіву сорти й гібриди зі стійкістю або толерантністю саме до тих хвороб, які є найбільш проблемними в регіоні вирощування.

Відсутність у характеристиці сорту позначення рівня стійкості свідчить про те, що він потребує максимальної системи захисту від хвороб і шкідників з використанням сучасних технологічних, біологічних і хімічних методів захисту.

Водночас існує закономірність, що більш стійкі сорти зазвичай мають гірші смакові якості плодів.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!