Овочі-Ягоди-Сад

На Волині пробують вирощувати баклажани та перці

Баклажани і болгарський перець – культури, які у промислових масштабах традиційно вирощують у південних регіонах України, – сьогодні можна побачити на полях фермерів Андрія та Сергія Павлюків із волинського міста Рожище. Крім цих теплолюбних пасльонових, сільгоспвиробники випробовують у місцевих умовах посіви томатів, капусти та ранньої картоплі.

Про це йдеться у матеріалі журналу «Плантатор».

«Дійсно, «синенькі» – незвична культура для Волині, – каже Андрій Павлюк. – Але я б не сказав, що вони дуже примхливі. Сіємо їх у ящики або касети у березні на розсаду, бо баклажани довго сходять. Надаємо перевагу гібриду Мірінда F1 : його нам підказали менеджери однієї з насіннєвих фірм». 

Цього року у господарстві відвели під баклажани 15 соток. Найбільшою проблемою, кажуть, є колорадські жуки: об’їдають рослини до стебла. 

«Баклажани не поливаємо: наш регіон такий, що їм вистачає вологи. Врожай збираємо в серпні-вересні», – додає фермер.

Дещо складніше виявилося мати справу з вирощуванням перцю, яким почали займатися задля експерименту.

«Для перцю на Волині занадто холодно у відкритому ґрунті, – зазначає фермер. – От у закритому – інша річ. Висіваємо насіння в теплиці. Розсаду пересаджуємо у відкритий ґрунт через 60 днів. Першого року зібрали  хороший урожай, тоді якраз було спекотне літо. Потім два сезони були прохолодними, тож нічого толком не вродило». 

Торік у господарстві засадили перцем 60 соток, цього року – лише 20, наступного вже не планують посіви під цю культуру, яка виявилася нерентабельною.

Читайте також: Фермер у Чернігівській області вирощує баклажани та баштанні