На Харківщині випробовують 23 гібриди зеленої спаржі з усього світу
У Харківській області заклали дослідний полігон для визначення кращих гібридів зеленої спаржі в умовах Лісостепу України. Дослід проводиться на базі ФОП «Лялюк О. С.», голова якого Ольга Лялюк навчається в аспірантурі Інституту овочівництва і баштанництва НААН України.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Мета досліду –– визначити кращі гібриди зеленої спаржі в умовах Лісостепу України серед 23-х зразків від світових виробників насіння.
«Насамперед разом із моїм науковим керівником Тетяною Володимирівною Івченко ми визначалися із найбільш актуальними для вирішення питаннями, з якими стикаються фермери під час вирощування спаржі. Далі налагодили контакти із селекційними компаніями, які виступають оригінаторами гібридів. Компанії, до яких ми звернулися з метою проведення порівняльного аналізу та визначення кращих гібридів спаржі, із задоволенням надали насіннєвий матеріал цієї культури. Так ми отримали насіння світових гігантів, виробників гібридів спаржі з Нової Зеландії, Канади, США та двох компаній із Нідерландів», –– прокоментувала Ольга Лялюк.
Розсаду як для наукового полігону, так і для розширення власної промислової плантації господарство вирощувало самостійно в касетах.
Читайте також: «Шафран Любимівський» збільшить площу під спаржею до 10-12 га
Нагадаємо, що за кліматичними умовами територія України придатна для вирощування цієї овочевої культури. На Півдні, у Херсонській області, почали промислово вирощувати спаржу приблизно десять років тому.
На думку експертів, Україна в найближчі 10 років може стати експортером номер один по спаржі, зокрема до країн ЄС, оскільки ручна праця у нас є відносно дешевою.
Додати коментар