На ґрунтах з багатим вмістом гумусу овочі концентрують на 25% більше нітратів
Овочі, які вирощують на ґрунтах з багатим вмістом гумусу вище 5%, зазвичай концентрують нітратів на 20-25% більше, ніж вирощені на бідних.
Від агрохімічних характеристик ґрунту залежить норми внесення азотних добрив.
Наприклад, для різних агрокліматичних зон вони будуть різними: на Поліссі 150 кг/га, в Лісостепу – 140, Степу – 120 кг/га.
Найбільш повна віддача добрив очікується на ґрунтах, які містять до 90 мг нітратів на 1 кг ґрунту, і добре забезпечені рухомими формами фосфору та калію.
Внесення азотних добрив на кислих ґрунтах (рН менше 5) призводить до газоподібних втрат азоту (N2O) і забруднення навколишнього середовища нітратами через слабку біологічну здатність засвоєння його рослинами.
Межа допустимої концентрації нітратів у ґрунті 130 мг/кг. На овочевих плантаціях, які містять нітратів більше цієї межі, вносити азот не рекомендується.
Додати коментар