Овочі-Ягоди-Сад

Можливості експорту ягід з України далеко не використані, – експерт

Можливості експорту ягід з України далеко не використані, – експерт

Експорт лохини показує 25% щорічного приросту, втім можливості експорту ягід українськими виробники не до кінця використані.

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» написав Тарас Баштанник, голова Української плодоовочевої асоціації

«Ринок Європи дуже цікавий українським виробникам, адже ранньою продукцією вони конкурують лише з Іспанією і Марокко, і досить конкурентні з ними логістично, – зауважив він. – Україна нарощує зовнішню торгівлю ягодами все більше і більше, і не тільки замороженими, а й свіжими».

За словами Баштанника, з базових тепличних країн Європи, наприклад, Польща дуже активно пішла у вирощування саме ягід в тунелях, які досить успішно продаються на європейський ринок насамперед у Німеччину.

«Проєктів там дуже багато – мова йде про десятки нових гектарів закритого ґрунту буквально за останні роки. Причому, на відміну від нас, без державних програм підтримки. Просто польські фермери кредитуються на досить непоганих умовах і, можливо, реінвестують отримані прибутки раніше», – розповів експерт.

А у виробництво ягід у Марокко дуже активно інвестують європейські фонди, заточені на ягоди, наприклад, іспанські, додав Баштанник.

«Тобто вони екстраполюють іспанський досвід південним сусідам – у Марокко, – зауважив він. – Я вважаю, що з часом, після війни, Україну також чекає приходу іноземних інвестицій у цю галузь».

Читайте також: Українські ягідники вивчали досвід «малинової мекки» Сербії